AMSTERDAM – Microsoft heeft de applicatiewinkel Windows Store voor het toekomstige Windows 8 onthuld. Ontwikkelaars worden extra beloond voor populaire apps en het maken van een (goede) applicatie moet gemakkelijker worden.

Dat blijkt uit de presentatie van Microsoft op een beurs voor ontwikkelaars.

Windows 8 wordt in de herfst van 2012 verwacht en richt zich specifiek op tabletcomputers met touchscreens. Het bedrijf stelt echter dat Windows 8 ook gewoon te gebruiken is op standaard pc’s. Er zal zelfs een Windows 7-knop in het systeem ingebouwd worden waardoor gebruikers ook kunnen overschakelen naar het huidige systeem.

Metro

Dat is overigens direct de grootste twijfel rond de Windows Store: Hoeveel mensen gaan Metro-omgeving van Windows 8 (de versie voor touchscreens) daadwerkelijk gebruiken en hoeveel mensen kunnen voor bijvoorbeeld hun werk beter uit de voeten met een ervaring vergelijkbaar met Windows 7?

De mensen die niet de Metro-omgeving gebruiken zullen de applicaties niet kunnen gebruiken.

Duidelijk is in ieder geval dat Microsoft ontwikkelaars in diverse programmeertalen laat werken en hen programma’s geeft die het bedrijf zelf zal gebruiken om de apps te controleren. Zo moet de kans op goedkeuring vergroot worden.

Verdienmodel

Het verdienmodel van de Windows Store is hetzelfde als bij de App Store van Apple: ontwikkelaars krijgen 70 procent van de opbrengst van hun applicaties. Brengt een app meer dan 25.000 dollar op verandert er echter wat. De ontwikkelaar krijgt dan 80 procent van die omzet.

Windows Store zal in februari 2012 als bèta-versie verschijnen en kan vanaf dan getest worden.  Wereldwijd zijn er 1,25 miljard Windows-pc’s actief. De afgelopen twee jaar werden 500 miljoen licenties voor Windows 7 afgesloten.