AMSTERDAM - In de wedloop tussen skimmers en de banken, zijn de skimmers nu zover dat ze de pincode van mensen niet meer hoeven af te kijken om toch hun slag te kunnen slaan.

Dat zei een woordvoerder van betaalorganisatie Currence maandag desgevraagd.

In plaats van de oude methode, waarbij de pincode via een camera werd afgekeken nadat de pas gekopieerd was, kopiëren de criminelen nu pas en pincode in een keer.

Ze doen dat onder meer door betaalautomaten tijdelijk om te wisselen en te manipuleren. Vervolgens kunnen ze tot de pas geblokkeerd is, geld van de rekening halen.

Dit skimmen gebeurt bij oude betaalautomaten, die nog de magneetstrip gebruiken. Vanaf 1 januari moeten die allemaal zijn vervangen door machines die uitsluitend geschikt zijn voor het nieuwe pinnen met de chip.

Opleving

''Dankzij het nieuwe pinnen, zien we dat de hernieuwde opleving in het skimmen, weer wat terugloopt'', aldus Currence. Naar verwachting is 95 procent van de apparaten aan het eind van dit jaar vervangen.

De eigenaar van het merk PIN waarschuwt mensen om hoe dan ook altijd hun pincode af te schermen. ''Tegen meekijkers die de passen vervolgens afhandig maken.'' Ook wordt de cameramethode door skimmers nog steeds gebruikt.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bleek dat de schade door skimmen in de eerste zes maanden van 2011 uit kwam op 14,7 miljoen euro, nadat die over heel 2010 juist was gedaald tot 20 miljoen euro.