AMSTERDAM – De Ultrabooks die veel fabrikanten hebben gelanceerd of zullen lanceren, gaan Windows uit het slop trekken en zullen de lijn tussen laptops en tablets doen vervagen.

Die voorspellingen doet J.T. Wang, topman bij computerfabrikant Acer, tegenover de Taipei Times.

Acer was in oktober de eerste fabrikant die met een Ultrabook op de markt kwam. Ultrabooks zijn dunne, snelle en lichte laptops vergelijkbaar met de MacBook Air van Apple. Het is een initiatief van chipmaker Intel.

Inmiddels hebben bedrijven als HP en Asus ook de eerste Ultrabooks aangekondigd of al op de markt gebracht. De lijn tussen laptop en tablets zal volgens Wang vervagen door de komst van de apparaten.

Bovendien, zo stelt Wang, zullen de apparaten Windows uit het slop trekken. Volgens hem heeft het systeem de afgelopen twee jaar stilgestaan. In 2012 zal een nieuwe versie van het besturingssysteem uitkomen. Windows 8 richt zich specifiek op tablets.

Verkoop

Acer verwacht in het vierde kwartaal 250.000 tot 300.000 exemplaren te verschepen. Dit weekend maakte Grigory Nizovsky, topman voor Acer in het Midden-Oosten, bekend dat er in april 2012 een belangrijke update komt.

Momenteel zijn de Ultrabooks in diverse regio’s goed voor 20 procent van de verkoop bij Acer. Volgend jaar moet dit percentage volgens Nizovsky verdubbeld zijn. Dit mede door de update in april waardoor Ultrabooks van Acer zullen worden uitgerust met een Ivy Bridge-processor, geschikt voor mobiele toepassingen en uitgerust met een verbeterd energiebeheer.

Prijzen

Wang benadrukt dat de prijzen van Ultrabooks over de gehele linie nog te hoog liggen. Andere fabrikanten en initiatiefnemer Intel stelden dit eerder ook al. Momenteel zijn de apparaten verkrijgbaar vanaf 800 tot zo’n 1300 euro. Deze prijzen moeten volgens Wang rond de 700 euro liggen.

Na 2012 zullen de prijzen naar verwachting verder dalen.