AMSTERDAM - Syrië heeft een verbod ingesteld op de iPhone. Het verbod is een nieuwe stap van de regering om de communicatie tussen tegenstanders van Bashar al-Assad onmogelijk te maken.

Dat schrijft de Libanese website El Nashra. Autoriteiten moeten "iedereen waarschuwen tegen het gebruik van de iPhone in Syrië, zegt de douane-afdeling van het ministerie van Financiën in een verklaring.

Volgens het document dreigt de overheid met inbeslagname en vervolging voor iedereen met een iPhone. Andere typen smartphones worden niet genoemd in de verklaring.

Jobs

“Als een toerist of journalist Syrië bezoekt met een iPhone is dat genoeg om die persoon op te pakken voor spionage', zegt een activist tegen persbureau DPA. “Steve Jobs zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist dat zijn iconische apparaat verboden is in zijn vaderland”, voegde hij eraan toe.

Jobs’ biologische vader is een geboren Syriër. De medeoprichter van Apple is zelf in San Fransisco geboren en werd daarna geadopteerd door Paul en Clara Jobs.

Opstand

In Syrië werd het internet al in juli platgelegd en buitenlandse media komen het land niet meer binnen. Activisten proberen de buitenwereld op de hoogte te houden door filmpjes te uploaden op YouTube.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn er sinds maart al zeker 4000 mensen gedood bij het bruut neerslaan van de protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten