AMSTERDAM - De Galaxy Nexus van Samsung zal vanaf volgende week te koop zijn in Nederland. Het toestel is in samenwerking met Google, het bedrijf achter besturingssysteem Android, gemaakt.

Samsung lanceerde de telefoon vrijdag tijdens een persbijeenkomst.

De smartphone geldt als nieuwe standaard voor Androidfabrikanten en is het eerste apparaat dat uitgerust is met Android 4.0, een nieuwe versie van de software.

Android 4.0, ook wel Ice Cream Sandwich genoemd, is een combinatie van de smartphone- en tabletversie van Android en moet het beste van beide werelden bieden.

Scherm

De Galaxy Nexus beschikt over een groot HD Super Amoled-scherm van 4,65-inch en een 1,2 GHz processor. Het toestel meet 8,94 millimeter dik en heeft een minimale rand om het scherm van net meer dan 4 millimeter. De breedte is 68 millimeter en de hoogte 135,5. De telefoon beschikt niet over een SD-kaartlezer.

De Galaxy Nexus heeft een adviesprijs van 649 euro. Dat is uiteraard zonder abonnement. Het toestel zal vanaf volgende week in de winkel liggen.

Geert Mol, Marketing Manager bij Samsung, stelt tijdens de presentatie dat de Galaxy Nexus een andere doelgroep heeft dan vlaggenschip Galaxy S II. "Maar er is ook zeker een overlap. We verwachten alleen wel dat de Nexus meer mannen zal trekken en mensen die echt het nieuwste van het nieuwste willen."

Nexus S

Eerder werkte Samsung al samen met Google voor de Nexus S. Dit toestel kwam toen pas erg laat naar Nederland en ongeveer tegelijk werd de Galaxy S II aangekondigd. Overweldigend succes bleef dus uit.

"We verwachten meer van de Galaxy Nexus", bevestigt Mol. "De situatie is heel anders. Zo zal de Nexus lange tijd het enige toestel met Android 4.0 zijn en krijgt Nederland relatief snel een lancering."

Over exacte verwachtingen wil Mol zich niet uitspreken. Hij bevestigt dat de Nexus S in ieder geval minder dan 10 procent marktaandeel binnen het portfolio van Samsung heeft bereikt en er meer verwacht wordt van de Galaxy Nexus.

Galaxy Nexus