AMSTERDAM – Carrier IQ, dat de afgelopen dagen in opspraak raakte vanwege software die het gedrag van smartphonegebruikers volgt, ontkent dat er naar inhoud gekeken wordt en dat de privacy geschonden is.

Dat blijkt uit een verklaring van het bedrijf.

“We meten en versturen de prestaties van telefoons”, aldus Carrier IQ. “Onze software registreert geen inhoud van sms’jes, foto’s, audio of video. We weten bijvoorbeeld alleen of er gebeld wordt en of een sms’je goed is aangekomen.”

Het bedrijf stelt op deze manier waardevolle informatie te leveren aan mobiele providers. Zij weten dan waar er eventueel iets misgaat.

Privacy

De afgelopen dagen raakte het bedrijf in opspraak omdat de software op de smartphones ook toetsaanslagen en inhoud van berichten zou volgen en mogelijk doorsturen. Dat is volgens Carrier IQ dus niet het geval.

Het bedrijf stelt dat de privacy gewaarborgd is en dat de informatie alleen met bijvoorbeeld providers gedeeld wordt om de diensten te verbeteren. Bovendien zou in de contracten die providers met klanten hebben, staan wat er precies verzameld wordt.

KPN, Vodafone en T-Mobile hebben laten weten dat in Nederland geen contracten zijn afgesloten met Carrier IQ. Telefoonfabrikanten kunnen echter ook de diensten van het bedrijf afnemen.

Dit is bijvoorbeeld bij Apple het geval. Dat bedrijf heeft echter inmiddels laten weten dat het hier volledig mee zal stoppen na een update van het besturingssysteem.