AMSTERDAM – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) hoopt en verwacht dat de concurrentie op de markt voor e-books zal toenemen.

Dat laat de organisatie donderdag weten in een verklaring.

De NMa reageert op het besluit van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) dat er geen vaste prijs komt voor elektronische boeken. “Uitgevers mogen dus niet de verkoopprijs bepalen. Hierdoor kunnen verkopers van digitale boeken gaan concurreren op prijs”, aldus de NMa.

Uit onderzoek dat de autoriteit de afgelopen maanden heeft uitgevoerd op de markt voor Nederlandstalige e-books blijkt dat de concurrentie moeizaam op gang komt. Dat boekverkopers nu nog vaak de adviesprijs van uitgevers volgen, is daar één van de oorzaken van.

De NMa stelt wel dat de markt steeds aantrekkelijker wordt door de toename van het aantal e-readers en tablet waarmee digitale boeken gelezen kunnen worden.

Digitaal Platform

Ook in de toekomst heeft de organisatie vertrouwen door de ontwikkeling van het Digitaal Platform. Dat is een initiatief van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) en de Groep Algemene Uitgevers (GAU).

De partijen hebben de NMa beloofd dat de samenwerking tussen uitgevers en boekverkopers de concurrentie niet zal belemmeren terwijl opslag en distributie via het Digitaal Platform juist eenvoudiger moet worden waardoor een groter aanbod mogelijk is.