AMSTERDAM - Navigatiebedrijf TomTom heeft zijn gratis smartphone-applicatie TomTom Places nu ook voor Android uitgebracht. Met deze app kunnen gebruikers nadat ze de auto hebben geparkeerd te voet naar de plaats van bestemming navigeren.

Dat maakte TomTom dinsdag bekend.

TomTom Places koppelt de locatie van bedrijven aan de locatie van de gebruiker. Zo kan een gebruiker zoeken op een bedrijfsnaam, maar ook op een type bedrijf, product of dienst in de buurt, zoals 'supermarkt', 'pinautomaat' of 'brood'.

De informatie over de bedrijfslocaties is afkomstig van het internet, bestaande TomTom-gegevens en van de lokale Gouden Gids. Bedrijven kunnen tegen betaling zorgen dat ze hoog in de lijst met zoekresultaten komen. Zo boort het navigatiebedrijf een nieuwe inkomstenbron aan.

Android Market
Afgelopen zomer kwam de applicatie al voor de iPhone op de markt. Op de Android-versie was het wat langer wachten, maar bezitters van een smartphone met Google’s besturingssysteem kunnen vanaf nu in de Android Market terecht om de software gratis te downloaden. De applicatie is ook beschikbaar op bestaande navigatietoestellen van het bedrijf.

De dienst is beschikbaar in Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Ierland, Noorwegen, Portugal en Zweden. In december komt de dienst ook beschikbaar in Spanje, laat TomTom weten.