AMSTERDAM – HTC wordt geen tweede Nokia, ondanks tegenvallende voorspellingen voor het vierde kwartaal en verliezen in de juridische strijd met Apple.

Dat stelt Winston Yung, financiële topman bij HTC, tegenover Reuters.

“Ik denk niet dat het zo serieus is. We hebben zes sterke kwartalen achter de rug”, aldus Yung. Bovendien wijst de topman op het feit dat er in 2011 naar verwachting 45 miljoen smartphones verkocht zullen worden, veel meer dan de 25 miljoen in 2010.

De twijfels rond HTC namen vorige week toe nadat het bedrijf bekendmaakte de verwachtingen voor het vierde kwartaal flink bij te stellen. In plaats van sterke groei zou de omzet van HTC gelijk blijven. Een reden voor investeerders om het vertrouwen in het bedrijf bij te stellen.

Patenten

Bovendien verloor HTC vorige week voor de tweede keer een belangrijke slag in de juridische patentsstrijd met Apple.

Na de verloren slag besloot HTC af te zien van een overname van S3 Graphics. Dit bedrijf zou juist worden overgenomen om sterk te staan tegen Apple in patentzaken, maar de S3-patenten bleken niet voldoende,

Nieuwe producten

Toch verwacht HTC geen grote problemen. Yung: “We zullen onze richten op de producten die begin volgend jaar uitkomen. Deze zullen beter en competitiever zijn. Naast LTE-smartphones voor de Amerikaanse markt komen we met een aantal smartphones voor de globale markt.”

“We zullen met nieuwe vlaggenschepen komen waarover we erg zeker zijn.” Eerder maakte HTC al bekend dat er begin 2012 een nieuwe tablet van het bedrijf komt. De eerste tablet, de Flyer, viel wat tegen vanwege het kleine formaat en de telefoonssoftware waarmee het apparaat was uitgerust.

Nieuwe patentzaak

Afgelopen weekend werd bekend dat het patentbedrijf IPCom in Duitsland een verbod nastreeft op HTC-producten vanwege vermeende patentschending in de toestellen. HTC laat weten de beschuldiging van de hand te wijzen omdat Duitse rechters een dergelijk verzoek al eerder ongeldig verklaarden.