AMSTERDAM – Minder dan de helft van de Blackberrygebruikers wil als volgende telefoon weer een Blackberry. De percentages bij iPhone- en Androidgebruikers liggen veel hoger.

Dat blijkt uit onderzoek van GfK waarover Reuters vrijdag bericht.

iPhone-gebruikers zijn het meest loyaal aan hun smartphone; 84 procent kiest als volgende telefoon weer een iPhone. Bij Androidgebruikers ligt dat percentage op 60 procent.

Blackberryklanten zijn echter een stuk sceptischer over het merk van hun smartphone. Slechts 48 procent zou in de toekomst nogmaals een Blackberry kopen. Dit percentage is weinig hoopvol voor het bedrijf waar het al tijden niet goed mee gaat. Het wereldwijde marktaandeel loopt flink terug.

Volgend jaar komt het bedrijf met een nieuw besturingssysteem en nieuwe smartphones die het bedrijf weer moeten brengen waar het bedrijf een tijd geleden stond.

2012

Gemiddeld blijft 63 procent loyaal aan het merk van de smartphone die zij nu bezitten. Cijfers van Windows Phone-toestellen zijn niet bekend. Van de mensen die zegt de volgende keer hetzelfde merk telefoon te kopen stelt 70 procent dat ze dit doen vanwege de probleemloze integratie van diensten en de toegang tot content.

GfK concludeert dat Apple ver voor loopt, maar dat er volgend jaar flink wat ontwikkelingen aan zitten te komen wat betreft een verdere groei van Android en Windows Phone en de lancering van Windows 8 dat specifiek gericht is op tablets.