AMSTERDAM – Samsung wil dat het verkoopverbod op de Galaxy Tab in Australië wordt opgeheven vanwege rechterlijke dwaling.

Dat schrijft Bloomberg vrijdag op basis van uitspraken van Neil Young, de advocaat van Samsung, voor een panel van drie rechters.

In oktober verbood een Australische rechter voorlopig de verkoop van de Galaxy Tab van Samsung vanwege een patentzaak aangespannen door Apple. Samsung moest wat dingen aanpassen aan de tablet en daarna zou in een rechtszaak besloten moeten worden of deze aanpassingen voldoende zijn.

Volgens Samsung heeft de rechter echter niet voldoende de dreigende gevolgen van het tijdelijke verkoopverbod afgewogen. “Het is ons onmogelijk gemaakt om aan marketing voor het apparaat te doen”, aldus Young.

'Zwakke zaak'

Hij stelt dat de rechter er bovendien niet in is geslaagd om de kansen van Apple om het uiteindelijke proces te winnen goed in te schatten. “Als ze dat gedaan had, was ze tot de conclusie gekomen dat Apple een hele zwakke zaak heeft”, stelt Young.

Samsung liet eerder al weten dat als het niet vóór kerst de Galaxy Tab kan verkopen, de tablet nooit naar Australië zal komen. “Dan is het apparaat dood”, aldus de advocaat tijdens een eerdere zitting.

Young vroeg aan een driekoppig panel van rechters om van het verbod af te zien en de uiteindelijke rechtszaak af te wachten. De advocaat van Apple liet weten het niet met het betoog van Samsung eens te zijn. “Samsung blijft druk zetten op een laatste zittingsdag en Apple zal daar zijn”, was zijn enige commentaar.

Aanklachten

Na de aanklacht van Apple heeft Samsung inmiddels ook een eigen aanklacht ingediend vanwege patentschending. De rechtszaken in Australië zijn onderdeel van een mondiale strijd tussen de twee bedrijven.

De juridische strijd gaat om softwarepatenten die geschonden zouden worden in het besturingssysteem Android waar de Galaxy-lijn van Samsung op draait. Bovendien stelt Apple dat de producten van Samsung te veel lijken op de iPad en iPhone.

Samsung stelt op zijn beurt dat Apple inbreuk maakt op 3G-patenten van het bedrijf.

Alles over de juridische strijd tussen de twee bedrijven.