AMSTERDAM – Hoewel HP zich enkele maanden geleden terug heeft getrokken uit de tabletmarkt, mag het bedrijf zich in de VS de op een na populairste tabletfabrikant noemen.

Uit cijfers van analysebureau NPD blijkt dat HP dit jaar na Apple de meeste tablets heeft verkocht in de Verenigde Staten. Samsung zit de Amerikaanse computerfabrikant op de hielen, op zijn beurt gevolgd door Asus, Motorola en Acer.

Alle tabletfabrikanten, met uitzondering van Apple, verkochten van januari tot en met oktober dit jaar samen 1,2 miljoen toestellen. HP wist daarin een aandeel van 17 procent te behalen, 1 procentpunt meer dan Samsung.

De iPad-lijn van Apple bleef in 2011 echter heer en meester, stelt Cnet. Alleen al in het afgelopen kwartaal zou de computerfabrikant uit Cupertino 11,1 miljoen iPads hebben verscheept.

HP’s grote aandeel is opmerkelijk, omdat de fabrikant afgelopen zomer aankondigde dat het zich zou terugtrekken uit de tabletmarkt. De daaropvolgende prijsverlaging van HP’s TouchPad naar 99 dollar bleek echter voldoende om duizenden Amerikanen de knip te laten trekken.