AMSTERDAM – De Acer Aspire S3, kort gezegd de Acer Ultrabook, is een dunne, lichte en snelle laptop die voldoet aan de eisen van de gemiddelde gebruiker, maar nog wel verbeterpunten heeft.

De Ultrabooks zijn een nieuw soort laptops geïnitieerd door chipmaker Intel. Verschillende fabrikanten zullen de komende maanden Ultrabooks gaan maken en Acer is de eerste.

Voor deze review hadden wij de goedkoopste van de drie beschikbare modellen in handen. Dit model kost 799 euro en beschikt over Windows 7, een Intel Core i5 2467M-processor met 1.6 GHz en een scherm van 13,3-inch.

De eerste indruk van het apparaat is spectaculair. De Ultrabook is gemaakt van aluminium dat van zichzelf koel aanvoelt en waarop vingerafdrukken niet blijven staan. Bovendien is de laptop met zijn 1,3 centimeter bijzonder dun.

Ook toen het apparaat op getild werd, werden we positief verrast. De 1,5 kilo die de laptop weegt, voelt écht licht aan. Zeker voor de mensen die gewend zijn met een oude logge laptops rond te lopen.

Verfijning

Jammer is dat de Acer Aspire S3 op sommige punten net wat verfijning of afronding mist. Zo zijn er naast het aluminium omhulsel een aantal plastic componenten, zoals het toetsenbord en de zijkant waardoor het apparaat niet de uitstraling krijgt die men mag verwachten voor 800 euro.

De kleine gemissen zetten zich verder in de Ultrabook door. Zo ontbreekt een USB 3.0-aansluiting en komt het scherm instabiel over. Zo 'wiebelen' beelden op het scherm bij een kleine aanraking of beweging.

De kwaliteit van het scherm zelf is overigens uitstekend. De grafische weergaven zijn kleurrijk en scherp en zeker in het donker zijn de beelden vanuit verschillende hoeken goed te bekijken.

Gebruik

Ondanks de kleine minpuntjes is de gebruikerservaring met de Ultrabook geweldig. Het apparaat werkt snel en kan gemakkelijk verschillende taken tegelijkertijd aan. Twee browsers met veel tabbladen, een Skypegesprek, bestanden downloaden en door een zware PDF scrollen is geen probleem.

Ook ontwaakt de computer écht in twee seconden uit slaapstand en is de Ultrabook binnen enkele tientallen seconden opgestart. Niet zo snel als de MacBook Air, maar wel een stuk sneller dan de huidige Windows 7-laptops.

Accu en ventilatie

Ook de accuduur voldoet. Acer belooft zes uur, maar dat wordt in de praktijk met normale instellingen niet gehaald. Toch kan de accu ruim vier uur mee wanneer wifi aanstaat, de helderheid van het scherm op ongeveer driekwart is ingesteld en er normaal gebruikgemaakt wordt van de laptop.

Een leuke en handige toevoeging aan de Aspire S3 is bovendien een speciaal ventilatiesysteem waardoor de laptop niet oververhit raakt of zelfs maar merkbaar warmer wordt. Zelfs bij gebruik op schoot of op een kussen heeft de laptop nergens last van.

De Ultrabooks zijn duidelijk als concurrent voor de MacBook Air in het leven geroepen. Hoewel de goedkoopste Acer onder de minimumprijs van 999 euro voor een Air valt, is de rest vergelijkbaar of hoger geprijsd.

Windows

De Aspire S3 kan niet tippen aan het luxueuze gevoel van de MacBook Air, maar kan voor bepaalde gebruikers een voordeel bieden omdat Windows en niet het besturingssysteem van Apple gebruikt wordt.

Veel mensen zijn Windows gewend en/of gebruiken het op hun werk waardoor een privé laptop met Windows gemakkelijker is.

Conclusie

De Acer Ultrabook voldoet aan alle eisen, zeker voor de gebruiker die nu met een 'normale' laptop werkt. Ook wat betreft het uiterlijk imponeert de Acer, maar overtreft het nog niet. Wij denken dat de prijs van 800 euro nog net iets te hoog is om massaal klanten te laten overstappen van notebooks naar ultrabooks.

Bovendien komen er de komende maanden meer Ultrabooks uit van bijvoorbeeld Asus. Deze hebben betere specificaties dan de laptops van Acer.

Acer Aspire S3 Ultrabook