AMSTERDAM – De échte Facebooktelefoon gaat eindelijk komen. Het gaat om een volledig aangepast Androidtoestel dat gemaakt moet worden door HTC.

Dat onthullen bronnen betrokken bij het project tegenover All Things Digital.

Er zijn de afgelopen jaren al meerdere smartphones uitgekomen die bijvoorbeeld een Facebookknop of een verdere integratie van het sociale netwerk hadden. Een echte Facebooktelefoon waar al die tijd al over gepraat werd, bleef echter uit.

Volgens de bronnen heeft het sociale netwerk uiteindelijk HTC uitgekozen om de telefoon te maken, ook Samsung werd overwogen. De smartphone zal draaien op een aangepaste versie van Android en alles in het toestel zal gebouwd zijn rondom Facebook.

Wanneer het toestel uitkomt, is niet bekend. All Things Digital houdt rekening met een termijn van 12 tot 18 maanden. Voorlopig heeft het project de naam 'Buffy' gekregen.

Mobiele binding

Facebook is op zoek naar een andere manier om binding te krijgen met de mobiele gebruikers. De applicatie van het sociale netwerk is één van de populairste wereldwijd, maar meer dan een app wordt het niet.

Volgens de bronnen ziet Facebook bedreigingen vanuit zowel Apple als Google. Apple controleert de App Store en betalingen die in apps gedaan worden met harde hand en heeft onlangs Twitter gekozen als sociale partner.

Google, dat verantwoordelijk is voor Android, heeft inmiddels een eigen sociaal netwerk en integreert Google+ in steeds meer producten.