AMSTERDAM - Het Nederlandse 3D-printbedrijf Shapeways krijgt een investering van ruim 5 miljoen dollar (3,7 miljoen euro). Dat maakte het bedrijf donderdag bekend vanuit de VS, waar het al sinds 2010 actief is.

De Philips-spinoff kondigde tegelijk aan dat er volgend jaar een "state of the art" productielocatie wordt geopend in New York. Het aantal medewerkers in de VS verdubbelt het komende jaar naar zo'n 40 man.

"De nieuwe ronde investeringen wordt gebruikt om onze activiteiten verder uit de breiden in zowel New York als Eindhoven", licht technisch directeur Robert Schouwenburg toe.

Shapeways bestaat behalve uit het printen van driedimensionale producten uit een online gemeenschap van ongeveer 100.000 gebruikers en 3.500 virtuele winkels. Per maand worden 30.000 producten geprint, variërend van smartphonehoesjes en bh's tot sieraden en speelgoed.

De investering van durfkapitalisten Union Square en Index Ventures komt bovenop een lening 1,2 miljoen dollar van NYC Investment Fund. Wat voor aandeel die investeerders krijgen in Shapeways meldt het bedrijf niet.

Ook omzetcijfers blijven voorlopig onder de pet. Volgens Schouwenburg is de omzet van designers die hun eigen producten verkopen via Shapeways dit jaar verdrievoudigd.

Nederlands

Nu het bedrijf steeds verder zijn vleugels uitslaat over de grens, wordt het bedrijf ook minder 'Nederlands'. "Het hoofdkantoor van Shapeways staat in New York, maar de oprichters zijn Nederlands en Philips is nog steeds een belangrijke aandeelhouder", zegt Schouwenburg daarover.

"Op dit moment hebben we nog meer werknemers in Nederland in dienst dan in de VS. Ik verwacht dat die verhouding in 2012 zal veranderen."