AMSTERDAM - Apple adviseert gebruikers van de eerste generatie iPod nano om hun apparaat, dat gekocht is tussen september 2005 en december 2006, op te sturen om een nieuwe te ontvangen.

In een e-mail aan geregistreerde gebruikers wereldwijd zegt Apple dat de batterij van de iPod nano "in zeldzame gevallen” kan oververhitten en daarmee een risico voor de veiligheid kan zijn. Het vervangingsprogramma staat inmiddels ook op de website van het bedrijf.

Apple laat ook weten dat het batterijprobleem is herleid tot één leverancier die een fabricagefout heeft gemaakt. De kans op een incident zou volgens het bedrijf klein zijn, maar de mogelijkheid tot oververhitting is met de jaren wel toegenomen.

Vervangen

Eigenaars van de eerste generatie iPod nano kunnen een formulier invullen om gratis een nieuwe opgestuurd te krijgen. De iPodbezitters moeten het zes weken zonder de muziekspeler doen. Apple biedt een garantie van 90 dagen zodra het vervangende apparaat ontvangen is.Het is niet bekend welke iPod nano-versie de eigenaars zullen krijgen.

Het batterijprobleem van de iPod nano kwam al in 2008 aan het licht. Het bedrijf bood toen vervangende muziekspelers aan mensen wiens batterij oververhit raakte. En ook in 2010 heeft het bedrijf in Japan aangeboden om versies van de iPod nano die defect zijn, te vervangen.