AMSTERDAM – Canon heeft een nieuwe productserie in het leven geroepen voor cineastisch georiënteerde spiegelreflexcamera’s, waarmee de Japanse cameramaker Hollywood wil veroveren. De eerste telg uit deze EOS Cinema-lijn is de EOS C300.

De nieuwe camera gebruikt een nieuwe 8,29-megapixel beeldsensor die equivalent is aan een 35-mm film, aldus Canon. Deze sensor filmt full-HD-resolutie en zou beelden sneller vastleggen, waardoor bewegende beelden vloeiender moeten ogen.

Het systeem is te gebruiken met diverse lenzen die zijn aan te sluiten op een EF- (EOS C300) of PL-voet (EOS C300 PL). Fotografen die deze objectieven al gebruiken voor hun Canon-spiegelreflex, kunnen ze ook inzetten bij de nieuwe cinemacamera’s.

De C300 beschikt over twee aansluitingen voor CompactFlash-geheugenkaarten. Volgens Canon is het apparaat bijzonder geschikt voor accurate kleurreproductie, met name als het op huidtinten aankomt. De C300 komt naar verwachting eind januari 2012 op de markt voor zo’n 14,5 duizend euro.

Canon heeft tevens laten weten aan een nieuwe spiegelreflexcamera te werken, waarmee men kan filmen in 4K-resolutie (3840 bij 2160 pixels). Wanneer deze – vooralsnog naamloze – EOS Cinema-camera op de markt komt, is nog niet bekend.