AMSTERDAM - Motorola heeft in Duitsland een patentzaak tegen Apple gewonnen, maar het vonnis zal weinig effect hebben op het bedrijf omdat het haar apparaten via een aparte lokale organisatie verkoopt.

In het oordeel van de rechtbank in de stad Mannheim staat dat het Apple verboden is om mobiele apparaten aan te bieden in Duitsland omdat het bedrijf twee patenten van Motorola schendt. Het gaat om patenten die te maken hebben met draadloze communicatie, meldt website FOSS Patents.

Daarnaast is Apple verplicht om een schadevergoeding te betalen aan Motorola, omdat de patenten al sinds 2003 van kracht zijn.

Apple Inc

Het elektronicabedrijf verkoopt haar producten in Duitsland via Apple GmbH, maar het vonnis betreft het Amerikaanse Apple Inc. Daarom zal het voorlopig nog wel gewoon de iPhone en iPad kunnen aanbieden in het land.

Motorola klaagde beide organisaties aan, maar alleen in de zaak tegen Apple Inc. is er nu een zogenaamd verstekvonnis uitgesproken. Dat gebeurt als de gedaagde niet voor de rechter verschijnt.

In een verklaring zegt Apple dat dit een procedurele kwestie is die niets te maken met de grond van de zaak. “Dit heeft op dit moment geen invloed op ons vermogen om producten te verkopen of zaken te doen in Duitsland.”

De patentzaken tussen Apple en Motorola zijn onderdeel van een wereldwijde juridische strijd tussen Apple en bedrijven zoals Samsung en HTC.