BRUSSEL - De Europese Commissie heeft telecomgiganten Apple en Samsung om informatie gevraagd. Dat maakte het dagelijks bestuur van de Europese Unie vrijdag bekend.

De commissie heeft om informatie gevraagd over de handhaving van patenten voor mobiele telefonie. Precieze details hierover ontbreken echter.

De commissie laat verder nog weten dat het verzoek om informatie standaard is bij mededingingsonderzoeken, maar wil verder niets kwijt over de kwestie.

Of Apple en Samsung zelf verdacht worden, is niet bekend. De Amerikaanse tablet- en smartphonefabrikant en het Zuid-Koreaanse technologieconcern liggen al enige tijd met elkaar in de clinch. Ze beschuldigen elkaar van het schenden van patenten. Samsung en Apple hebben over de hele wereld rechtszaken tegen elkaar aangespannen.

Zo spande Apple eerder een rechtszaak aan tegen Samsung bij de rechtbank in Den Haag. De Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant wist uiteindelijk een verkoopverbod af te dwingen in Nederland op de smartphones Galaxy S, S II en Ace van Samsung.