AMSTERDAM – Apple heeft een nederlaag geleden als het gaat om het ontwerp van de iPad.

Dat meldt het blog Foss Patents.

In een zaak tegen het Spaanse bedrijf NT-K wees de rechter alle beschuldigingen van Apple van de hand en beschuldigde Apple op zijn beurt van misbruik van hun machtspositie.

De zaak is te vergelijken met de rechtszaak die Apple tegen Samsung aanspande omtrent de Samsung Galaxy Tab. De juridische strijd tussen de twee bedrijven begon in april. Apple beschuldigde Samsung van het ‘slaafs kopiëren’ van de iPhone en iPad.

Patentschending

Apple en Samsung liggen in tien landen met elkaar overhoop vanwege patentschending en overeenkomsten in het uiterlijk van producten. De bedrijven klagen elkaar over en weer aan en proberen producten van de concurrent te verbieden.

In Nederland werd een verbod op de verkoop van de Galaxy Tab afgewezen. In Duitsland en Australië gold het tegenovergestelde.

Kopiëren

De stappen die Apple ondernam tegen NT-K waren een stuk agressiever van aard. In november 2010 kwamen Apple met zijn beschuldigingen over het kopiëren van het ontwerp van de iPad aan het adres van het Spaanse bedrijf.

Door een blokkade, afgedwongen door Apple, bij de Spaanse douane kon het Spaanse bedrijf geen tablets laten inschepen vanuit China omdat deze direct werden geconfisqueerd. NT-K werd op beschuldiging van productpiraterij op een Europese zwarte lijst geplaatst. Na overleg tussen de twee bedrijven besloot Apple een aanklacht in te dienen.

Machtsmisbruik

Volgens Foss Patents heeft Apple op deze manier meerdere kleine spelers op de tabletmarkt af weten te schrikken, maar koos NT-K ervoor de juridische strijd aan te gaan. Met succes, want de rechter gaf de Spanjaarden gelijk.

Het Spaanse bedrijf kiest nu de tegenaanval en beschuldigt Apple van machtsmisbruik en eist een vergoeding voor de geleden materiële en reputatieschade.