AMSTERDAM - Apple heeft voor de derde keer in twee jaar tijd een kaartenbedrijf overgenomen. Het gaat om het Zweedse bedrijf C3 Technologies dat gespecialiseerd is in 3D-kaarttechnologie.

Volgens de website 9to5mac heeft Apple het kaartenbedrijf al in augustus gekocht, maar kon dat nu pas bevestigd worden. Het C3-team maakt nu onderdeel uit van Apple, maar blijft in Zweden werken.

Het Amerikaanse bedrijf gaat C3 Technologies mogelijk gebruiken voor een eigen ontwikkelde iOS-kaartenapplicatie, die Google Maps kan vervangen op onder meer de iPhone. Op dit moment wordt Google Maps standaard meegeleverd met Apple’s apparaat.

Apple nam in 2009 al kaartleverancier Placebase over, een bedrijf dat net als Google interactieve plattegronden aanbiedt. Vorig jaar kwam daar Poly9 bij dat 3D-kaarten maakt. Nu ook C3 Technologies is gekocht lijkt het zeer waarschijnlijk dat Apple geïnteresseerd is in het maken van 3D-kaarten.

3D-technologie

C3 Technologies maakt gebruik van geavanceerde (voorheen geheime) rakettechnologie om 3D-kaarten maken. Het bedrijf laat vliegtuigen die uitgerust zijn met digitale SLR-camera’s over steden heen vliegen om luchtfoto’s te maken.

De camera’s fotograferen zowel de bovenkant als de zijkanten van gebouwen. De afbeeldingen worden vervolgens aangevuld met foto’s van extra camerastandpunten om zo een volledige 3D-weergave van een stad te creëren.