AMSTERDAM - De Galaxy Note is een toestel met een 5,3-inch scherm waardoor het eigenlijk geen smartphone of tablet is. Een twijfelaar, maar wel met verdomd goede specificaties en prestaties.

De Note wordt donderdagavond door Samsung gelanceerd en zal volgende week te koop zijn in Nederland. NU.nl heeft het toestel al in handen.

De eerste reactie van veel mensen is dat de Note vooral erg groot is. Voor een telefoon. Maar is het wel een telefoon? Het antwoord: eigenlijk niet. Aan de andere kant is het toestel ook geen tablet en neigt het uiteindelijk meer naar een smartphone.

Zo wordt de Note dan ook in de markt gezet. Je kan er mee bellen en qua uiterlijk lijkt hij veel op de Galaxy S II. Hou je de Note naast de Galaxy S II – die al vrij groot 4,3-inch scherm heeft – valt echter op hoeveel kleiner de smartphone is.

Stylus

Ook qua software is er weinig verschil: beide toestellen draaien op Android Gingerbread. De Note is echter wel uitgerust met de S Memo-app waarbij de stylus die bij het toestel hoort, gebruikt kan worden. De stylus is een soort pennetje dat we nog van ‘vroeger’ kennen.

In eerste instantie doet het eerste verschil met de Galaxy S II direct ouderwets aan. (Aan)tekeningen maken met een pennetje op een modern toestel, het idee lijkt achterhaald en in praktijk vinden wij de functie overbodig voor dit verder fantastische apparaat.

In theorie zou de stylus gebruikt kunnen worden voor het snel noteren van losse opmerkingen, maar in de praktijk werkt het schrijven op een aanraakscherm niet zo goed als op een notitieblok. Het maken van tekeningen is bovendien meer een aardige gimmick dan een noodzakelijke functie.

Het is wel mooi dat Samsung het mogelijk maakt aantekeningen te mailen. Ook het feit dat getekend kan worden op afbeeldingen en kaarten is een handige functionaliteit. Bovendien is de stylus op zo’n manier in de Note opgeborgen dat hij altijd bij de hand is en geen extra ruimte kost.

Specificaties

Zo is het toestel niet dikker gemaakt in verband met de stylus. De Note meet slechts 9,7 millimeter en is verder 147 bij 83 millimeter groot en weegt 178 gram. Ter vergelijking: de afmetingen van de S II zijn 125x66x8,5 millimeter.

De processor die in de Note zit heeft een snelheid van 1,4 GHz en werkt bijzonder soepel. Alles laadt net even iets sneller en tijdens de testperiode hebben wij geen haperingen kunnen ontdekken.

Daarnaast beschikt de gadget over 32 GB intern geheugen en een 8 megapixel-camera.

Scherm

Verder is het scherm ronduit geweldig. Het betreft een Super Amoled HD-scherm van 5,3-inch met een resolutie van 800 bij 1280 pixels, dezelfde resolutie als de Galaxy Tab 10.1. Door het kleinere formaat wordt het beeld echter nog scherper.

Video’s en foto’s bekijken is dan ook een stuk aangenamer dan op de meeste smartphones. Hoewel een tablet natuurlijk voor een nog betere ervaring zorgt in verband met de grootte van het scherm. Daarmee wordt nogmaals duidelijk dat het moeilijk is de Note te plaatsen.

Op sommige gebieden, zoals video’s, is een volwaardige tablet handiger. Voor bellen gebruik je liever een smartphone die bovendien handzamer is. Bij de Note wordt het met kleine handen lastig om met de duimen het hele scherm te bereiken. Het toestel in één hand houden is ook niet voor iedereen comfortabel.

Er zijn echter ook situaties waarin het formaat van de Note juist voordelig is. Bijvoorbeeld het gebruik van een mobiel apparaat in bed, waar een tablet misschien net te groot en zwaar is en een smartphone eigenlijk net een te klein scherm heeft. Of een situatie waarin de Note gemakkelijk in de binnenzak van een colbert kan worden gestoken, en toch de voordelen van een iets groter scherm biedt.

Conclusie

Het apparaat biedt dus uitmuntende specificaties en prestaties, maar de vraag is of er markt voor is. Wij zien de Note vooral als gadget die náást een telefoon en/of tablet aangeschaft moet worden. Er zullen echter geen enorme massa’s mensen zijn die dat kunnen of willen betalen.

Samsung lijkt de Galaxy Note zelf meer te zien als smartphone en hij wordt vanaf volgende week dan ook aangeboden met mobiele abonnementen. Het toestel heeft een adviesprijs van 749 euro (zonder abonnement).

Bekijk alle specificaties.

Galaxy Note