LONDEN - Nokia heeft woensdag in Londen de eerste Windows Phone-toestellen getoond, waarmee het bedrijf de positie op de smartphonemarkt wil herstellen.

Het bedrijf presenteerde de Nokia Lumia 800 en 710. Het toestel is qua uiterlijk gebaseerd op de Nokia N9 en draait op Windows Phone 7.5.

De telefoon is 12,1 millimeter dik, beschikt over een 3,7-inch Clearblack Amoled-scherm en is gemaakt uit één stuk. Bovendien is de 800 uitgerust met een 1.4 GHz-processor en 16 GB intern geheugen. 

De adviesprijs ligt op 499 euro inclusief btw.

Betaalbare 710

De 710  is speciaal ontworpen voor sociale diensten en het delen van beelden. De telefoon heeft eveneens een 1.4 GHz-processor, maar richt zich meer op de consument met minder geld om te besteden. De smartphone moet 320 euro gaan kosten.

Het scherm is eveneens 3,7-inch, maar het betreft een Clearblack-scherm geen Clearblack Amoled-scherm. Het toestel heeft een meer ronde vormgeving dat de hoekige 800.

Nederland

Nederland is een van de zes landen waar de Lumia 800 als eerste uitkomt. "Binnen Europa is Nederland een van de grote smartphone- landen", licht Sebastiaan van Silfhout van Nokia toe.

Vanaf 17 november is het nieuwe toestel verkrijgbaar in de winkels van KPN, Hi, Vodafone, Phonehouse en Belcompany. Paul Vreeburg van Belcompany heeft vertrouwen in de Lumia: "Het is een gaaf ding. Het biedt de consument een volwaardig alternatief en daardoor meer keuze uit besturingssystemen."

Jacqueline Smit van Microsoft is blij met de lancering. "Hiermee kunnen we een bredere doelgroep aanspreken. We willen met ons besturingssysteem hoog in de top drie terecht komen."

De goedkopere variant, Lumia 710, komt naar Nederland in het eerste kwartaal van 2012.

Exclusief

Volgens Nokia zijn dit 'de eerste echte Windows Phone-toestellen'. De smartphones zouden meer dan andere toestellen Windows Phone goed laten uitkomen en echt ondersteunen. Microsoft, de maker van Windows Phone, werkt nauw samen met Nokia voor de ontwikkeling van deze telefoons.

Bovendien heeft Nokia een aantal exclusieve diensten aan de toestellen gekoppeld die niet beschikbaar zijn op andere Windows Phones. Zo levert Nokia gratis stemgestuurde navigatie en een nieuwe muziekdienst waarmee muziek te downloaden is en vooraf geïnstalleerde mixen te beluisteren zijn die overigens ook zelf samengesteld kunnen worden.

Als derde voegt het bedrijf in samenwerking met het Amerikaanse televisienetwerk ESPN een Sport-Hub toe waarin in één overzicht alle informatie rondom sport te bekijken is. Er worden standen, statistieken, nieuws en video's getoond. Ook kunnen gebruikers een favoriet team selecteren en informatie daarover gemakkelijker volgen. 

Of deze dienst ook werkt voor Nederlandse sporten, teams en competities is niet bekend.

Samenwerking

Nokia en Microsoft sloten in februari 2011 een samenwerking. De woensdag aangekondigde toestellen zijn daar het eerste resultaat van. Nokia is de samenwerking met Microsoft aangegaan om de positie op de telefoonmarkt te herstellen. Het aandeel keldert al meer dan een jaar en Nokia heeft zich nu exclusief verbonden aan het besturingssysteem Windows Phone van Microsoft.

Ook voor Microsoft zijn de producten van Nokia belangrijk. Tot nu toe heeft Windows Phone nog niet tot de verkoopcijfers geleid waar Microsoft op gehoopt had.

Asha

Ook toonde Nokia vier toestellen die zich richten op 'opkomende markten' als India, Kenia en China. De Asha-telefoons zijn goedkoop en beschikken allemaal over een toetsenbord. Volgens Nokia zit de groei vooral in deze opkomende markten en daarom worden daar specifiek toestellen voor ontworpen.

De Asha's draaien op het systeem S40.

Volg de twitterberichten rond dit nieuws via NUlive

Windows Phone-toestellen Nokia