AMSTERDAM - Apple heeft het aangepaste patent toegewezen gekregen dat toeziet op de manier waarop smartphones met een aanraakscherm ontgrendeld worden.

Dat blijkt uit documenten van het United States Patent & Trademark Office.

Het patent was al in het bezit van Apple, maar in 2009 werd een aanvraag ingediend om de omschrijvingen aan te passen. Deze aanpassingen zijn nu goedgekeurd.

Naast dat het ontgrendelen van een toestel met touchscreen verloopt over een vooraf gedefinieerd pad is toegevoegd dat het patent ook geldt voor het ontgrendelen over een 'gewenst' pad.

De omschrijvingen zijn specifieker geworden, maar de gepatenteerde technieken breder. Hierdoor zijn nieuwe rechtszaken tegen bijvoorbeeld Androidfabrikanten mogelijk.

Nederland

Een Nederlandse rechter oordeelde eerder op basis van het oude patent namelijk al dat er geen inbreuk werd gepleegd door Androidfabrikant Samsung. Dit omdat bij Android niet over een vooraf gedefinieerd pad ontgrendeld wordt, maar gebruikers zelf het pad naar een bepaald punt mogen bepalen.

De omschrijvingen zijn nu echter breder en dus zou een rechter tot een nieuwe conclusie kunnen komen.

Mogelijkheden

Het nieuw toegewezen patent wijst echter ook eventuele grafische aanwijzingen van waar het ontgrendel-icoon heen bewogen moet worden toe aan Apple. Ook staat in de omschrijving dat ‘gewenste’ paden onder het patent vallen.