AMSTERDAM – De iPhone werd door Apple gemaakt uit angst dat de iPod de opkomst van smartphones niet zou overleven. De iPad stond toen eigenlijk al in de planning, maar werd uitgesteld voor de iPhone.

Dat blijkt uit de biografie over Steve Jobs die vanaf maandag in de winkels ligt.

Biograaf Walter Isaacson interviewde Jobs tientallen keren voor het boek. Ook werden zijn collega’s, vrienden, familie en concurrenten ondervraagd.

"Het toestel dat ons de das om kan doen is de mobiele telefoon”, stelde Steve Jobs in 2005 tegenover collega’s. “De markt voor digitale camera’s is ingestort sinds mobieltjes een camera hebben. Hetzelfde kan gebeuren met de iPod."

Eerste poging mislukt

De eerste poging van Apple om een mobiele telefoon te maken mislukte. Samen met Motorola werd de ROKR ontworpen, maar het toestel was vrij dik, moeilijk te laden en had een limiet van honderd nummers.

Jobs was furieus over de mislukte samenwerking: "Ik ben doodziek van het onderhandelen met van die stomme bedrijven als Motorola." Daarna besloot Apple het helemaal zelf te doen. Eerst werd nog geprobeerd het karakteristieke draaiwiel uit de iPod te gebruiken, maar dat zorgde voor veel nadelen.

iPad uitgesteld

Jobs wilde een gemakkelijkere manier van besturing, want volgens hem gebruikten mensen hun mobiele telefoons toen niet omdat ze te ingewikkeld waren. Op dat moment liep er al een ander, geheim, project bij Apple: de ontwikkeling van een tabletcomputer.

Daarvoor werd besturing met een multi touch-scherm getest. De eerste patenten voor de iPad werden in 2004 al aangevraagd. Over de iPad werd al nagedacht voor de iPhone in het spel kwam, maar de tablet werd in de ijskast gezet om eerst met een mobiele telefoon te komen.

“Als het zou werken op een mobiel”, zegt Jobs over de aanraakbesturing, “dan wist ik dat we terug konden gaan om het te gebruiken op een tablet.” Toch werd er voor de zekerheid ook een iPhone ontwikkeld met een draaiwiel, dit model viel echter al snel af.

Ontwerp

Een paar leden van het team dat aan de mobiele telefoon werkten, wilden het toestel uitrusten met een toetsenbord omdat de Blackberry zo populair was. Jobs wilde daar echter niet van weten vanwege de ruimtebesparing zodat het scherm groter kon worden en de mogelijkheden van een virtueel toetsenbord waarop knoppen aan te passen waren aan een specifieke functie.

Jobs besloot na negen maanden werken, het ontwerp radicaal om te gooien. Hij vond dat het scherm niet genoeg in het middelpunt stond.

Netbook

De iPad is overigens geboren uit het idee een netbook (kleine laptop) te maken. Jonathan Ive, hoofdontwerper bij Apple, vroeg zich echter af waarom er een toetsenbord nodig was. Daarna werd het budget van het netbookproject omgezet naar een tabletproject.

Jobs liet twintig modellen maken die allemaal een ander formaat hadden. Ive en Jobs speelden vervolgens met alle modellen om te kijken welk formaat het beste zou zijn. Ondanks het aangevraagde patent in 2004 werd de iPad dus in 2005 dus tijdelijk in de wacht gezet. Uiteindelijk verscheen de tabletcomputer van Apple maart 2010, drie jaar na de iPhone, op de markt.