AMSTERDAM – De daling van het marktaandeel van Blackberry zal doorzetten en mogelijk nog sneller dalen dan eerder verwacht. Vooral veel zakelijke klanten overwegen een overstap.

Dat blijkt uit onderzoek van Enterprise Management Associates (EMA) waar onder meer Infoworld over bericht.

Het aandeel van Blackberrymaker Research In Motion (RIM) neemt al maanden af en het gaat hard. Wereldwijd kelderde het aandeel van Blackberrytoestellen in augustus 2011 naar 11,7 procent. Een jaar eerder had Blackberry nog 18,7 procent van de markt in handen.

Volgens EMA zal de daling zich het volgende jaar gaan doorzetten. Uit onderzoek blijkt dat 30 procent van de zakelijke gebruikers in bedrijven met meer dan 10.000 werknemers overweegt een overstap te maken naar een ander platform.

Het huidige marktaandeel op deze zakelijke markt is 52 procent en zou, als bovengenoemde 30 procent zou overstappen, nog slechts 36 procent bedragen.

Dramatischer

“We hadden wel verlies in het marktaandeel van RIM verwacht, maar deze resultaten zijn veel dramatischer dan we hadden kunnen voorspellen”, aldus Steve Brasen, managing research director bij EMA.

Uit het onderzoek blijkt dat 14 procent van de Blackberrygebruikers tevreden is met het toestel, bij de iPhone is dat 44 procent.

Begin 2012 zal RIM met nieuwe Blackberrytoestellen komen die uitgerust zijn met BBX, een nieuw besturingssysteem waarmee het bedrijf een slag hoopt te slaan.