RIJSWIJK - Smartphonefabrikanten voeren de strijd wereldwijd steeds verder op, door kort na elkaar nieuwe toestellen te lanceren. Grote spelers als Nokia, Samsung en Apple hopen op die manier in het belangrijke vierde kwartaal - met daarin feestmaand december - hun marktaandeel op de smartphonemarkt te vergroten.

De Amerikaanse smartphone- en tabletfabrikant Apple lanceerde begin deze maand de nieuwste versie van de iPhone. Het betrof echter niet de verwachte iPhone 5, maar de iPhone 4S, een nieuwere versie van de huidige iPhone 4. Beleggers en fans reageerden aanvankelijk teleurgesteld, maar de nieuwe smartphone slaat toch aan bij het publiek. Volgens Apple werden in de eerste 3 dagen wereldwijd al ruim 4 miljoen toestellen verkocht.

Nokia

Concurrenten Nokia en Samsung kunnen niet achterblijven. Vooral de Finse mobieltjesfabrikant staat onder zware druk op de smartphonemarkt en heeft al tijden last van een teruglopende omzet en winst. Nokia verliest steeds meer aandeel vanwege de hevige concurrentie die het bedrijf ondervindt van de iPhone van Apple en van smartphones met Androidsoftware van Google.

Om het tij te keren, kondigde Nokiatopman Stephen Elop afgelopen februari een samenwerking aan met de Amerikaanse softwaregigant Microsoft. Nokia presenteert woensdag naar verwachting de eerste smartphone die draait op het besturingssysteem Windows Phone van Microsoft. Het nieuwe toestel moet ervoor zorgen dat Nokia weer marktaandeel wint ten opzichte van Apple en de smartphones met de software van Google.

Groei

De verkoop van die telefoons maakte in het tweede kwartaal van dit jaar een enorme groei door. Het besturingssysteem Android van Google werd daarmee het grootste platform ter wereld met een marktaandeel van 43,4 procent. Het concurrerende systeem Symbian van Nokia staat tweede met een marktaandeel van ruim 22 procent, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Gartner.

Apple vs Samsung

Het Zuid-Koreaanse Samsung is op zijn beurt verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd met Apple. Samsung onthulde woensdag samen met Google de Galaxy Nexus en het lijkt erop of er op korte termijn een nieuwe lancering komt. Het laatste toestel draait op de nieuwste versie van het besturingssysteem Android, die bekend staat onder de naam Ice Cream Sandwich. Volgens Samsung is de Galaxy Nexus ,,een strategisch product voor de feestdagen aan het eind van dit jaar nu Apple de iPhone 4S op de markt heeft gebracht''.

Apple en Samsung beconcurreren elkaar niet alleen met nieuwe producten. Beide bedrijven hebben over de hele wereld ook rechtszaken tegen elkaar aangespannen over het schenden van patenten.