AMSTERDAM – Het Amerikaanse Lytro heeft woensdag ’s werelds eerste lichtveldcamera voor consumenten geïntroduceerd. Met dit nieuwe type camera kan men een foto scherpstellen, nadat deze genomen is.

Deze lichtveldcamera – die dezelfde naam draagt als zijn fabrikant – maakt volgens zijn makers ‘levende’ foto’s.

Daarmee bedoelt Lytro dat het scherptepunt niet vaststaat: nadat een foto genomen is, kan men in een interactieve weergave op een willekeurig punt scherpstellen. Ook mensen die Lytro’s foto’s bekijken via bijvoorbeeld Facebook, kunnen zelf met de gepubliceerde foto’s spelen.

De sensor in de camera legt beelden op een compleet nieuwe manier vast: hij verzamelt de kleur, intensiteit en richting van iedere lichtstraal die de camera binnenkomt, aldus Lytro. Het apparaat zelf is vormgegeven als een soort koker en kent opvallend weinig bedieningsknoppen: een aan/uit-knop, een zoompad voor de 8x optische zoomlens en een ontspanknop.

Niet om af te drukken

Via het 1,6-inch touchscreen aan het uiteinde van de Lytro kan men genomen foto’s bekijken en met de scherpstelling spelen. Omdat er niet eerst hoeft te worden scherpgesteld, worden foto’s direct bij het indrukken van de ontspanknop genomen.

Ondanks de snelheid en flexibiliteit, lijken er vooralsnog ook nadelen te hangen aan de nieuwe fotografietechnologie. Het opslaan van lichtveldinformatie kost relatief gezien veel meer opslagruimte dan bij traditionele fotografie. De foto’s die met de eerste lichting Lytro’s kunnen worden gemaakt, hebben daardoor een te lage resolutie om kwalitatieve afdrukken van te maken.

Delen via Facebook

Wel stelt Lytro dat het eenvoudig is om foto’s te delen via het internet. Men kan foto’s uploaden naar Lytro’s servers, vanwaar de interactieve prenten zijn door te plaatsen op socialenetwerksites als Facebook en fotosites. Deze gepubliceerde foto’s zijn te bekijken via computers, tablets en smartphones, zonder dat daar speciale software voor nodig is. Op Lytro’s eigen website is een voorbeeld van zo’n fotogalerij te zien.

Om de foto’s te kunnen publiceren, heeft men vooralsnog wel een computer van Apple nodig: de Lytro is op dit moment nog niet compatibel met Windows.

Begin 2012

Van de Lytro verschijnen in eerste instantie twee modellen in drie verschillende kleuren. De Lytro Red Hot (499 dollar) biedt ruimte aan 750 foto’s, terwijl de Graphite en Electric Blue (399 dollar) elk 350 foto’s kunnen verstouwen. Lytro laat weten dat de camera begin 2012 beschikbaar zal zijn voor Amerikanen. Wanneer de camera naar Europa komt, is nog niet duidelijk.