AMSTERDAM – De Galaxy Tab van Samsung maakt inbreuk op het modelrecht van de iPad, maar Apple moet nog wel bewijzen dat het modelrecht van aantoonbaar belang is.

Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Apple eist in de Verenigde Staten (VS) een verbod op een aantal Galaxyproducten. De iPhonemaker stelt dat er inbreuk wordt gemaakt op softwarepatenten en op het modelrecht.

De rechter twijfelt echter nog of Apple voldoende bewezen heeft dat het uiterlijk van de iPad zo onderscheidend en van belang is dat er een verbod zou moeten volgen. Over het verbod wordt later definitief besloten.

De rechter maakte nu in ieder geval al duidelijk dat er geen verbod komt op basis van softwarepatenten, op basis waarvan een Nederlandse rechter eerder wel een verbod oplegde.

Hij verbood de verkoop van de Galaxy S, S II en Ace vanwege patentschending in software Android. Samsung heeft de software inmiddels aangepast en de consument zal dus nooit iets van het verbod merken.

Verschil maken

In de Amerikaanse rechtbank stelde Apple dat het uiterlijk van de iPad wel degelijk van zulk groot belang is dat er een verbod zou moeten volgen. “Het was het ontwerp dat het verschil maakte”, aldus de advocaat.

Volgens Samsung heeft het bedrijf genoeg twijfel kunnen zaaien over de geldigheid van het modelrecht van Apple.

Alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung