AMSTERDAM - De rechtszaak tussen Apple en Samsung waarin Samsung een verbod eist voor de iPhone en iPad gaat niet door.

Dat heeft de rechter in Den Haag vrijdag bepaald.

Eind september stonden de partijen in een kort geding tegenover elkaar. Samsung stelt dat Apple geen licentie wil afsluiten op 3G-patenten van het bedrijf en eiste daarom een verbod op alle 3G-producten van Apple.

Apple liet in de rechtbank echter weten dat Samsung de gesprekken geblokkeerd heeft met de rechtszaak en dat er nog onderhandeld kan worden.

De rechter bepaalde vrijdag dat derden er op moeten kunnen rekenen dat zij, bij zo'n breed patent, een licentie aangeboden zullen krijgen onder bepaalde voorwaarden onder de noemer FRAND (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory).

Niet eerlijk

"De door Samsung van Apple gevraagde vergoeding loopt echter zozeer uit de pas met de verplichting tot het doen van een FRAND-aanbod, dat daaruit moet worden afgeleid dat Samsung niet werkelijk bereid is een licentie-overeenkomst op FRAND-voorwaarden met Apple aan te gaan", aldus de rechtbank.

Apple liet eerder in de rechtszaal al weten dat het bedrag in het eerste bod van Samsung veel te hoog was. Er werd eerder namelijk al overleg gevoerd tussen de twee bedrijven. Dit overleg moet nu verder gaan, vindt de rechter.

Mocht Apple een FRAND-aanbod afwijzen, kan Samsung altijd nog een verbod eisen.

Alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung