AMSTERDAM – De Blackberry Torch 9860 is niet uitgerust met het vertrouwde toetsenbord, maar heeft alleen een touchscreen. Daarmee moet het apparaat gaan concurreren met de iPhone, Galaxytoestellen en HTC-telefoons en daar is de Torch niet goed genoeg voor.

Eerder trachtte Blackberry al de wereld te veroveren met smartphones die alleen een aanraakscherm hebben. Zo was daar een paar jaar geleden de Storm. Daarna werden touchscreens geïntroduceerd in de uitschuifbare Torch die dus nog wel een fysiek toetsenbord heeft.

De nieuwe Bold is inmiddels ook uitgerust met een aanraakscherm én toetsenbord, maar de Torch 9860 heeft geen fysiek toetsenbord meer. Alles gaat via het aanraakscherm. En dat is nogal een grote stap.

Zeker nu de markt al enorm druk bezet is met smartphones als de iPhone, Galaxytoestellen van Samsung en de nieuwste smartphones van HTC en LG. Wat betreft prijs richt Research In Motion (RIM) zich met de Torch 9850 op deze toestellen.

Toetsenbord

De vergelijking pakt echter al snel negatief uit. Het toestel is degelijk, werkt goed en ook het toetsenbord valt voor een touchscreen niet tegen, maar het kan niet tippen aan de high-end toestellen van concurrenten.

Op veel gebieden verslaan de andere touchscreentelefoons de Torch 9860. Sommige zijn dunner, hebben (veel) meer applicaties, zijn beter vormgegeven, kosten minder of hebben een beter scherm.

De toesten zijn op de Torch 9860 bewust iets verder uit elkaar geplaatst zodat minder snel fouten worden gemaakt. In de praktijk werkt het virtuele toetsenbord dan ook prima. Afgezien van het grotere scherm en het ontbreken van het toetsenbord is het toestel overigens hetzelfde als de andere nieuwe smartphones van Blackberry.

Vergelijkbaar

De Torch draait op het nieuwe Blackberry OS 7, heeft dezelfde 1.2 GHz Qualcomm-processor en is uitgerust met dezelfde bekende diensten waaronder Blackberry Messenger. Zoals eerder al geconcludeerd in de review van de nieuwe Blackberry Bold: het systeem is verbeterd en het internetten gaat sneller.

De kracht van de Bold 9900 was echter het uiterlijk en het vernieuwde scherm dat ook gevoelig is voor aanraking.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Torch 9860 laat te wensen over. Zo is de smartphone erg dik in vergelijking met concurrenten. De Torch meet 11,5 millimeter. Daarmee is het toestel een stuk dikker dan de iPhone 4 en Galaxy S II en zelfs bijna even dik als de LG Optimus 3D die extra dik is vanwege de 3D-functionaliteiten.

Ook wat betreft het gevoel kan de Torch niet tippen aan de nieuwe Bold. Het apparaat is grotendeels van plastic gemaakt en hoewel dat bij veel Samsungtoestellen niet direct zorgt voor een goedkoop gevoel, is dit bij de Torch 9860 wel zo.

Games

Ook blijft het bij deze Blackberrysmartphone een bezwaar dat er een beperkt aantal applicaties beschikbaar is. Zeker in verband met het grote scherm zijn vooral games erg welkom. Games die op de platformen Android en iOS ruim vertegenwoordigd zijn.

Al met al vallen de prestaties van het toestel niet tegen. Het uiterlijk en de concurrentiepositie zorgen er echter voor dat de Torch 9850 achterblijft.

Bekijk hier alle specificaties

Blackberry Torch 9860