AMSTERDAM – De Britse designstudio Berg London heeft een bijzondere klok ontworpen. De Clock for Robots toont een QR-code onder de normale tijdsweergave, zodat ook robots de tijd moeten kunnen aflezen.

De rechthoekige klok laat bovenin de tijd op een gebruikelijke manier zien, maar het grootste gedeelte van de voorkant wordt ingenomen door een vierkante QR-code. De zwart-witte blokjes en streepjes moeten ervoor zorgen dat ook robots eenvoudig en snel de tijd kunnen aflezen.

Welke robots Berg London daarbij in gedachten heeft, laat de designstudio vooralsnog in het midden. Maar de de ontwerpers zien nog een andere potentiële doelgroep voor de QR-klok: smartphones, tablets en andere apparaten met een digitale camera aan boord. Hoewel deze apparaten doorgaans een eigen klok aan boord hebben, kan de Clock for Robots volgens Berg London extra informatie weergeven, zoals de locatie.

Hierdoor zou het mogelijk worden om met een simpel fotootje van een Clock for Robots wereldkundig te maken hoe laat men zich ergens bevindt. Of Facebook- en Twitter-fanaten hier op korte termijn van kunnen profiteren, valt nog te bezien: Berg London heeft nog geen vastomlijnde plannen om de Clock for Robots ook daadwerkelijk in productie te nemen.