AMSTERDAM – De Nederlandse providers bemoeien zich in tegenstelling tot hun Amerikaanse collega’s niet met de rechtszaak tussen Apple en Samsung.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs T-Mobile, Vodafone en KPN.

In de Verenigde Staten hebben Verizon en T-Mobile hun steun uitgesproken voor Samsung. De providers vrezen een verbod op de Galaxy Tab, geëist door Apple. Als de tablet verboden wordt, zou Samsung geen vervanger met de feestdagen in de winkels hebben wat negatief is voor de providers en hun klanten.

Nederland

In Nederland heeft de rechter een verbod op de Galaxy Tab al van de hand gewezen. Samsung probeert nu echter een verbod op alle 3G-producten van Apple te realiseren. Dat zou dus gelden voor de iPhone en iPad.

De Nederlandse providers bemoeien zich hier echter niet mee. Vodafone Nederland geeft aan dat de situatie op internationaal niveau gevolgd wordt. De internationale tak houdt zich echter buiten de discussie.

T-Mobile stelt dat een vergelijking tussen de Amerikaanse kwestie met Amerikaans recht en de Nederlandse zaak niet gemaakt kan worden en onthoudt zich verder van commentaar. KPN laat weten: “We volgen deze ontwikkelingen, maar geven hier geen commentaar op.”

14 oktober

De Nederlandse rechter laat 14 oktober weten of de zaak van Samsung tegen Apple überhaupt doorgaat. Volgens Apple wil het bedrijf wel een licentie afsluiten en heeft Samsung de gesprekken geblokkeerd. Bovendien zouden de patenten waarmee Samsung een verbod eist te breed zijn.

Als de zaak doorgaat volgen in oktober en november nog vier zittingsdagen.

Apple eiste eerder een verbod op de Galaxy Tab vanwege het uiterlijk van de tablet. Ook in onder meer Australië, Duitsland en de Verenigde Staten lopen rechtszaken. In Frankrijk en Italië heeft Samsung woensdag een verbod op de nieuwe iPhone 4s geëist.

Alles over de juridische strijd tussen Apple en Samsung