AMSTERDAM – Videocamera’s die foto’s kunnen nemen bestaan al een tijdje, en andersom is het ook het geval. Maar toch is JVC’s nieuwe GC-PX10, een kruising tussen een camera en een camcorder, een opvallende verschijning.

Het nieuwe apparaat biedt namelijk niet alleen de functies van de twee toesteltypes, maar combineert ook hun onderscheidende uiterlijk in één bijzondere constructie. Dit ziet er niet alleen apart uit, maar zorgt ook voor opvallende prestaties, stelt JVC.

Het hybride toestel filmt full-HD videobeelden met een snelheid van zestig beelden per seconde en maakt met dezelfde snelheid ook 8,3-megapixelfoto’s. Bovendien kunnen beide functies tegelijkertijd gebruikt worden. Schakelt men over naar de aparte fotostand, dan kan de GC-PX10 ook iedere seconde dertig 12-megapixelfoto’s vastleggen.

Wie zijn filmmateriaal extreem vertraagd wil kunnen afspelen, kan ook voor een hogesnelheidsstand kiezen. Daarbij worden iedere seconde 300 videobeelden vastgelegd, maar neemt de resolutie wel af tot 640 bij 360 pixels.

Het apparaat beschikt over 32GB aan ingebouwd geheugen, dat kan worden uitgebreid met SD(XC)-kaartjes. JVC brengt de camera later deze maand uit in de VS tegen een adviesprijs van 677 euro. Wanneer en voor welke prijs de GC-PX10 in Nederland uitkomt, is nog niet bekend.