AMSTERDAM – De groeiende populariteit van gadgets als tabletcomputers, laptops, smartphones, televisies maar ook routers zorgt ervoor dat het energieverbruik en dus ook de rekening flink stijgt.

Daarvoor waarschuwt de Britse overheidsorganisatie Energy Saving Trust in the Guardian.

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat als er niet serieus gekeken wordt naar het aantal elektrische apparaten in huis en het energieverbruik daarvan, de doelstellingen voor 2020 niet gehaald zullen worden.

Over ruim acht jaar moet het energieverbruik van huishoudens met 34 procent zijn afgenomen.

Verandering

“In de afgelopen vijf jaar is een hoop veranderd. Veel apparaten zijn energiezuiniger geworden”, aldus een van de hoofdonderzoekers. “Maar het aantal gadgets per huishouden is tegelijkertijd flink toegenomen en deze gadgets gebruiken steeds meer energie.”

De apparaten die de meeste stroom verbruiken zijn onder meer televisies, koelkasten en draadloze routers die de hele dag aanstaan.

Computers

Het verbruik van consumentenproducten is volgens het onderzoek tussen 1970 en 2009 met 600 procent toegenomen. Het verbruik van computers is de afgelopen negen jaar zelfs verdubbeld.

Hoewel de organisatie erkent dat sommige gadgets energiezuiniger zijn geworden, heeft de groei in het aantal apparaten toch gezorgd voor een stijging van het totale verbruik.

Een concreet advies geeft het Energy Saving Trust niet. Het waarschuwt alleen dat consumenten beter moeten letten op hoe zuinig bepaalde gadgets zijn, net als men dat bij auto’s doet.

Eind 2010 stelden energieleveranciers Nuon en Eneco en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal al dat consumenten veel energie kunnen besparen op het gebied van computers.