AMSTERDAM - Apple zal komende week waarschijnlijk twee nieuwe telefoons bekendmaken: de iPhone 4S en de iPhone 5. Van beide toestellen zijn specificaties gelekt.

De nieuwe iPhones stonden tijdelijk op de website van de Amerikaanse provider Cincinatti Bell, dat meldden lezers aan de Amerikaanse site TUAW.

De telefoons zijn inmiddels van de site verwijderd, maar enkele specificaties en mogelijke prijzen zijn wel vrijgegeven.

De iPhone 5 zou een camera met 8 megapixel hebben en een scherm van 4 inch. Ook de goedkopere iPhone 4S stond korte tijd in het aanbod van de Amerikaanse provider.

iTunes

Eerder was al de iPhone 4S opgedoken in de negende iTunes 10.5 beta voor software-ontwikkelaars.

In de beta wordt ook een afbeelding getoond, die identiek zou zijn aan de CDMA-versie van de iPhone 4. Volgens verschillende websites zou dit betekenen dat de volgende iPhone er qua uiterlijk vrijwel hetzelfde zal uitzien als de iPhone 4.

CDMA

Verder zitten er in iTunes verwijzingen naar twee versies van de iPhone 4S: zwart en wit. De iPhone 4 had vier versies die zowel GSM als CDMA ondersteunen. Het feit dat er in iTunes alleen CDMA staat zou ook kunnen betekenen dat er één toestel komt dat zowel op het GSM-netwerk als op het CDMA-netwerk te gebruiken is.

Nadat de blunder was ontdekt, heeft Apple de betaversie van iTunes verwijderd van de ontwikkelaarswebsite. Toen waren er al screenshots gemaakt van de specificaties en afbeeldingen.

Event

Apple heeft afgelopen week uitnodigingen naar de media verstuurd voor het media-event dat op dinsdag 4 oktober zal plaatsvinden. De verwachting is dat Apple daar zowel de iPhone 4S als de iPhone 5 zal presenteren.