AMSTERDAM – Nokia mag dan onlangs overgestapt zijn op het besturingssysteem Windows Phone, de Finse telefoonmaker werkt tevens aan een eigen mobiel besturingssysteem gericht op goedkopere smartphones.

Dat onthullen bronnen die betrokken zijn bij de situatie tegenover de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal.

Het systeem is gebaseerd op Linux en heeft als werknaam Meltemi gekregen. In het Grieks staat dat voor de droge zomerwind die over de Egeïsche zee waait.

Het project wordt volgens de bronnen geleid door Mary McDowell, een topvrouw die bij Nokia verantwoordelijk is voor de mobiele afdeling. Een woordvoerder van Nokia wilde niet ingaan op de geruchten.

Windows Phone en Symbian

Eerder dit jaar maakte Nokia bekend Windows Phone van Microsoft te gaan gebruiken als mobiel besturingssysteem op smartphones. De samenwerking met Intel rond het systeem MeeGo werd stopgezet en het geheel eigen systeem Symbian wordt op een laag pitje gezet.

Woensdag werd nog bekend dat Intel en Samsung werken aan een nieuw mobiel besturingssysteem genaamd Tizen. Dat moet de opvolger worden van MeeGo.

Meltemi

Met Meltemi zal Nokia zich volgens de bronnen niet richten op high-end smartphones, maar meer op de goedkopere mobiele telefoons waar Nokia ooit groot mee is geworden en die in landen als India nog steeds erg populair zijn.

Microsoft werkt zelf ook aan een versie van Windows Phone die zich richt op de goedkopere telefoons. Windows Phone Tango zal vooral gelanceerd worden in Aziatische landen.