AMSTERDAM - Webwinkel Amazon brengt een eigen tabletcomputer op de markt. Het apparaat is flink goedkoper dan Apples iPad, maar alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

De Kindle Fire, die 199 dollar gaat kosten en vanaf 15 november leverbaar is, is gekoppeld aan Amazons eigen online mediawinkel, waar onder meer films, muziek en tijdschriften kunnen worden gekocht.

De Kindle Fire wordt aangedreven door een aangepaste versie van Googles mobiele besturingssysteem Android en is uitgerust met een niet nader gespecificeerde dual core processor en een beeldscherm van 7 inch. Daarmee is het apparaat aanzienlijk compacter dan Apples iPad, met een schermgrootte van bijna 10 inch.

Topman Jeff Bezos van Amazon presenteerde de Kindle Fire woensdag op een persbijeenkomst in New York.

iTunes

Amazon denkt met het apparaat een goede kans te hebben om de aan de iPad gekoppelde webwinkel iTunes van Apple van serieuze concurrentie te voorzien. Net als Apple beschikt het bedrijf over een grote eigen online winkel, waarin niet alleen Apps, maar ook e-books, e-magazines, films, tv-series en muziek verkrijgbaar zijn.

Eerder speelde Amazon een belangrijke rol bij de doorbraak van elektronische boeken met de lancering van zijn e-reader Kindle.

Eerder deze maand maakte het bedrijf, ooit groot geworden door de online verkoop van boeken, al bekend dat het licentieovereenkomsten heeft gesloten met filmstudio Twentieth Century Fox. Daarmee heeft Amazon straks zo'n elfduizend films en tv-series beschikbaar.

Cloud

Amazon bewaart e-books en andere aankopen van zijn klanten voortaan in de 'cloud'. Gebruikers kunnen ze dus van hun Kindle verwijderen om ruimte te besparen, en er toch altijd over beschikken. Wie een film pauzeert op de ene Kindle, kan die vervolgens verder bekijken vanaf een andere.

Omdat het apparaat al bij aankoop is gekoppeld aan het Amazon-account van de eigenaar, zijn al diens eerdere aankopen bij de eerste ingebruikname direct beschikbaar.

Browser

De Fire is voorzien van een door Amazon ontwikkelde webbrowser, Silk genaamd. Die is volgens Bezos zeer snel, omdat kopieën van bezochte websites deels worden opgeslagen in EC2, een online opslagdienst van Amazon. Ze verschijnen daardoor veel sneller op het scherm van de gebruiker.

Prijs

Amazon hoopt vermoedelijk vooral door handel via de Kindle Fire geld te verdienen. Het bedrijf verkoopt het apparaat zelf voor een relatief laag bedrag. De Kindle Fire kost 199 dollar, minder dan de helft van de 499 dollar die voor de goedkoopste iPad moet worden neergelegd.

Inkomsten moeten vooral komen uit de verkoop van films, boeken, muziek en andere digitale content.

Geen enkele fabrikant is er tot nu toe in geslaagd om de hegemonie van Apple op de tabletmarkt echt te doorbreken. Tot dusverre zijn de meeste andere tablets ongeveer even duur als Apples apparaat.

Het apparaat is alleen te koop in de Verenigde Staten. Veel aan het apparaat gekoppelde diensten, zoals de videotheek en de app store, zijn op dit moment ook alleen toegankelijk voor Amerikaanse klanten.

E-readers

Het bedrijf presenteerde naast de Kindle Fire ook nieuwe varianten van zijn traditionele e-reader Kindle, waaronder de Kindle Touch. Dat apparaat is kleiner en lichter dan de huidige modellen. De Touch heeft een aanraakscherm waarmee gebruikers bladzijden kunnen omslaan.

Daarnaast heeft Amazon de Kindle voorzien van de technologie X-Ray, die contextuele informatie biedt bij e-books. Zo kunnen lezers bijvoorbeeld woorden opzoeken in een woordenboek, of relevante artikelen van Wikipedia raadplegen.

De Kindle Touch gaat 99 dollar kosten. Voor 149 dollar is een versie te koop die is uitgerust met een gratis 3G-dataverbinding. De Kindle Touch is alleen in de Verenigde Staten leverbaar.

Een nieuwe Kindle zonder aanraakscherm kost 79 dollar en is per direct verkrijgbaar in honderd landen wereldwijd. Bezos liet tijdens de presentatie weten te verwachten miljoenen e-readers te zullen verkopen.

Amazon presenteert goedkope eigen tablet