AMSTERDAM – Windows Phone Mango is vanaf dinsdag wereldwijd beschikbaar. Ook in Nederland is de update van het mobiele besturingssysteem te verkrijgen.

Dat blijkt uit een blog van Microsoft.

Het uitrollen van de nieuwe versie van Windows Phone begint dinsdagavond, maar niet alle gebruikers zullen direct een update krijgen.

Eerder werd al bekend dat de update van het mobiele besturingssysteem Windows Phone 7 in oktober gelanceerd zou worden.

Tevens kondigde HTC vorige week toestellen aan die met de nieuwe software worden uitgerust. De twee smartphones zullen begin oktober op de markt verschijnen. Samsung komt in november met het eerste Windows Phone Mango-toestel.

Windows Phone 7 is sinds oktober 2010 verkrijgbaar en heeft in een jaar tijd nog niet gebracht wat Microsoft ervan gehoopt had. Het wereldwijde marktaandeel valt nog tegen en Microsoft hoopt met de nieuwe versie van het systeem meer enthousiasme te kweken.

Nieuwe functies

Windows Phone Mango heeft een hoop nieuwe functionaliteiten waaronder verbeterde multitask-functies. Bovendien ondersteunt het systeem ook de Nederlandse taal waardoor betaalde apps gedownload kunnen worden. In Windows Phone 7 konden alleen gratis apps gedownload worden.

Ook moet het gebruiksgemak verbeterd zijn. Microsoft heeft meer sociale elementen aan de software toegevoegd. Zo kunnen gebruikers volgens het bedrijf sociale informatie over vrienden in één overzicht zien.

Ook de browser en het notificatiesysteem zijn volgens Microsoft flink verbeterd.

Nokia

Nokia moet Microsoft gaan helpen bij het veroveren van de mobiele markt. Naar verwachting worden eind oktober de eerste Nokiatoestellen met Windows Phone getoond. Eind 2011 zullen deze smartphones ook echt verkocht worden.

Nokia heeft zich exclusief verbonden aan Microsoft en zal dus smartphones gaan uitrusten met het systeem van de techgigant.