AMSTERDAM – Iomega heeft de Mac Companion Hard Drive gelanceerd. Deze externe harddisk voor Mac-gebruikers kan ook fungeren als usb-hub en oplaadstation voor iPhones en iPads.

De nieuwe externe harddisk heeft qua formaat wel wat weg van de Mac Mini en past volgens Iomega ‘perfect’ op de basis van een iMac of Apple-scherm. In het vierkante kastje met afgeronde hoeken bevindt zich een harddisk van 2 of 3TB, die via een van de twee firewire 800-poorten of een usb-aansluiting aan de Mac kan worden gekoppeld. Vier ledjes laten zien hoeveel capaciteit er nog beschikbaar is.

De externe harddisk heeft ook een usb-hub met twee aansluitingen en een ‘high-powered’ usb-aansluiting voor het opladen van smartphones en tablets als de iPhone en iPad. De tweede firewire-poort maakt het mogelijk om een extra firewire-apparaat via de Mac Companion Hard Drive op de computer aan te sluiten.

De multifunctionele harddisk beschikt standaard over software om back-ups in te plannen en privégegevens te beschermen tijdens het surfen. Het apparaat is aanvankelijk alleen verkrijgbaar via Apple’s winkels en webshop, maar komt eind september ook in andere winkels te liggen. De adviesprijzen bedragen 259 (2TB) en 359 euro.