AMSTERDAM - De drie grootste retailers in de Verenigde Staten hebben de prijs van de Playbook, de tablet van Blackberrymaker RIM, flink verlaagd.

Zowel Staples als Office Depot geven 200 dollar korting op de tablet. 100 dollar echte korting en 100 dollar die achteraf door middel van een brief teruggevraagd kan worden. De tablet is daardoor in sommige gevallen vanaf 249 dollar verkrijgbaar.

De derde partij, Best Buy, biedt een tijdelijk prijsverlaging aan waardoor de tablet vanaf 399dollar verkrijgbaar is door een cadeaubon van 100 dollar. De tablet werd bij de introductie aangeboden vanaf 499 dollar.

Voorraad

Een prijsverlaging van een product door de retailers wordt meestal niet als positief gezien. Het kan een teken zijn dat de winkels niet van de voorraad afkomen. Berichten hierover kwamen eerder ook al naar buiten.

Zo werd vorige week bekend dat er bij Quanta Computer, een bedrijf dat onderdelen voor de Playbook levert, ontslagen zouden vallen. Overigens is niet bevestigd dat deze ontslagen direct het gevolg van zijn van de verkoopcijfers van de Playbook, dat werd door bronnen wel gesuggereerd.

Verkoop

Blackberrymaker RIM bevestigde onlangs zelf dat in het afgelopen kwartaal slechts 200.000 Playbooks verkocht zijn tegen een verwachting van 490.000. Door de voorraad die nog bij winkels lag zouden volgens bronnen maar 100.000 tablets verscheept zijn.

RIM hoopt de tablet met een update nieuw leven in te blazen. Zo wordt de software geüpdatet waarna de Playbook een eigen e-maildienst en agenda heeft.

Touchpad

Onlangs kondigde HP aan te stoppen met de ontwikkeling van WebOS, een mobiel besturingssysteem dat draait op de tablet Touchpad. Na de aankondiging werd de prijs van de Touchpad flink verlaagd waarna de verkoop omhoog schoot.