AMSTERDAM – De opkomst van Android gaat in de Verenigde Staten (VS) vooral ten koste van Blackberry.

Dat blijkt nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Nielsen dat zich baseert op enquêtes onder ruim 25.000 respondenten.

Nielsen vroeg Amerikanen wat voor telefoon ze in het bezit hebben en vroeg bovendien aan mensen die de laatste drie maanden een telefoon gekocht hebben welk toestel dat was. Vervolgens werden de cijfers met elkaar vergeleken.

Opkomst Android

Uit de antwoorden blijkt dat 43 procent van alle Amerikaanse smartphone-eigenaren een Androidtelefoon heeft, 28 procent heeft een iPhone en 18 procent een Blackberry.

De respondenten gaven echter aan dat de afgelopen drie maanden relatief flink meer Androidtoestellen gekocht werden. 56 procent van de nieuwe smartphone uit die periode was een Androidtelefoon. De iPhone bleef gelijk op 28 procent, maar Blackberry zag het aandeel halveren naar 9 procent.

Daling Blackberry

De opkomst van Android gaat dus vooral ten koste van Blackberry. Aan de andere kant zou het ook zo kunnen zijn dat klanten bewust overstappen op Android en de neergang van Blackberry dus juist positief uitpakt voor Android.

Blackberry verkeert al langer in problemen in de VS. In Nederland blijft Blackberry populair, maar wereldwijd blijft het aandeel kelderen. De afgelopen weken zijn wel twee nieuwe toestellen gelanceerd en in oktober en begin 2012 volgen meer Blackberry’s. Deze toestellen moeten de fabrikant RIM uit het slop trekken.