AMSTERDAM - Apple heeft voor het vierde kwartaal van 2011 minder componenten voor de iPad besteld.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een rapport van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase.

Het is de eerste keer dat het bedrijf de productie van een van zijn producten vermindert. Een reden zou kunnen zijn dat Apple rekening met een teruglopende vraag, maar de analisten van JPMorgan Chase verwachten dat het bedrijf in het derde en vierde kwartaal nog steeds tussen de 11 en 12 miljoen iPads zal verkopen. Normaal duidt een verminderde productie op de introductie van een nieuw product, maar de iPad 3 wordt niet voor volgend jaar verwacht.

Leveranciers

Apple heeft niet gereageerd op het bericht dat het zijn orderaantallen bijstelt. Als het bericht klopt zou dat volgens Bloomberg een grote invloed hebben op Apple’s Aziatische leveranciers. Zo zou, volgens analisten, de Taiwanese leverancier Hon Hai in het vierde kwartaal in eerste instantie 17 miljoen iPads verschepen, maar dat aantal zou nu aangepast zijn naar 13 miljoen iPads.

Concurrentie

De iPad is veruit de populairste tablet op de markt, maar het komende seizoen krijgt Apple te maken met meer concurrentie. Zo zal webwinkel Amazon naar alle waarschijnlijkheid woensdag een tablet introduceren.