
Apple wil wel Samsunglicentie voor iPhone en iPad
In de rechtbank van Den Haag liet Apple maandag weten wel bereid te zijn licenties af te sluiten of daar in ieder geval gesprekken over te voeren. Alleen het licentietarief is nog een punt van discussie.
In de rechtbank werd een aanklacht van Samsung behandeld waarin het bedrijf een verbod op de iPhone en iPad eist omdat 3G-octrooien geschonden worden. Deze octrooien zijn in handen van Samsung.
Gesprekken
De partijen waren echter nog in gesprek met elkaar over het afsluiten van licenties. In die gesprekken werden ook octrooien van Apple besproken die Samsung zou moeten afsluiten. Apple stelt door te willen gaan met de gesprekken.
Volgens Apple heeft Samsung de gesprekken laten vastlopen door het kort geding van maandag aan te spannen. Volgens Samsung heeft Apple de gesprekken zelf laten vastlopen door het eerste aanbod resoluut van tafel te vegen en een rechtszaak te beginnen om Galaxyproducten te verbieden.
Licentietarief
De conclusie is dat beide bedrijven bereid zijn met elkaar te praten, maar Samsung vindt de houding van Apple zo slecht dat een kort geding noodzakelijk is. "Apple wil niet echt een licentie afsluiten en heeft de octrooien stelselmatig en bewust genegeerd", aldus de advocaat van Samsung.
Volgens Apple heeft Samsung een belachelijk voorstel gedaan. Het licentietarief zou veel te hoog zijn en dat is volgens Apple nog het enige punt waarover de bedrijven een afspraak moeten maken.
Samsung liet in de rechtszaal weten dat het gebruikelijk is dat er over dit soort tarieven onderhandeld wordt en dat er dus altijd hoog ingezet wordt.
Eerder afsluiten
In de praktijk zouden Apple en Samsung dus weer met elkaar in gesprek kunnen gaan om alsnog tot een overeenkomst te komen. Probleem is dan nog dat Samsung stelt dat Apple eerder een licentie had moeten afsluiten.
De octrooien worden geschonden in de chip van iPhones en iPads. Apple stelt dat Intel de leverancier is van deze chips en dat dit bedrijf een licentie heeft. Samsung zegt echter dat Infineon de leverancier is en dat die geen licentie had.
Intel nam Infineon in januari 2011 over, ruim nadat de eerste iPhone op de markt verscheen.
Verbod afwijzen
Apple vindt dat de rechter de zaak van de hand moet wijzen omdat een verbod prematuur zou zijn vanwege de nog lopende gesprekken. Bovendien zou een verbod er voor zorgen dat Samsung een machtspositie verkrijgt waardoor het hele hoge tarieven kan gaan eisen voor licenties, aldus Apple.
Daarnaast stelt de iPhonemaker dat de octrooien te algemeen en niet essentieel zijn. Dat Apple niet eerder een licentie gevraagd heeft, is volgens de advocaat van het bedrijf logisch.
“Wij hebben ook octrooien voor technieken die Samsung gebruikt en zij hebben ook nooit bij ons aangeklopt. Dat is ook niet gebruikelijk in de markt. Samsung kwam pas met deze octrooien op de proppen in gesprekken over het kopiëren van de iPhone en iPad.”
Galaxyverbod
Apple beschuldigt Samsung er in verschillende rechtszaken van dat de Galaxyproducten van Samsung een slaafse kopie zijn van de iPhone en iPad. De Galaxy Tab is om die reden inmiddels verboden in Duitsland. In Nederland werd dat verbod juist niet opgelegd door de rechter.
De Galaxy S, SII en Ace worden in Nederland wel verboden vanwege patentschending in de software. Samsung zal voor 13 oktober, als het verbod ingaat, nieuwe software uitrollen zonder de gepatenteerde techniek.
Vertrouwelijke informatie
Delen van de zaak werden maandag achter gesloten deuren behandeld vanwege de vertrouwelijkheid van bepaalde informatie. Apple liet echter per ongeluk in het pleidooi vallen dat Samsung concurrenten 2,4 procent van de chipprijs vraagt voor elk octrooi, dat komt in totaal dus uit op 9,6 procent voor de vier octrooien waar Samsung het in de zaak over heeft.
Apple noemde eerder een prijs van 13 dollar rond de chips en dus zou het tarief voor de concurrenten die wel een licentie hebben afgesloten niet bijzonder hoog zijn. Apple stelt echter dat de octrooien gaan over technieken die slechts een klein deel uitmaken van de standaardtechniek die Apple gebruikt.
Uit die opmerking blijkt dat een overeenkomst over de licenties nog niet dichtbij is omdat de bedrijven nog van mening verschillen over het belang van de technologieën.
Prijs omhoog
“Als twintig of dertig octrooihouders geld eisen voor het gebruik van een klein, niet essentieel, deel van de techniek overstijgen deze kosten de inkomsten en zullen de consumenten meer moeten gaan betalen voor producten”, waarschuwde de advocaat van Apple.
Samsung vindt de techniek wel essentieel en stelde eerder dat er geen smartphone gemaakt kan worden zonder de technieken. “Als dat waar is, is de techniek veel te breed en krijgt Samsung zo een machtspositie die misbruikt kan worden omdat geen enkele concurrent om de techniek heen kan.”
Uitspraak
De rechter doet op 14 oktober uitspraak over de voorvragen van Apple. Hij zal dan bepalen of de zaak door zal gaan en er dus inhoudelijk per octrooi zal worden bekeken of een verbod op 3G-producten van Apple terecht is.
Ook kan de rechter bepalen dat een verbod inderdaad niet op zijn plaats is. Dan gaat de zaak niet door en zullen Apple en Samsung met elkaar om de tafel moeten.