AMSTERDAM – Gartner verwacht dat er volgend jaar bijna vier miljoen minder Androidtablets verkocht zullen dan dat het onderzoeksbureau een half jaar geleden inschatte.

Gartner presenteert elk half jaar cijfers over de tabletmarkt en voorspelt tot en met 2015 hoeveel apparaten er door welke fabrikant verkocht zullen worden.

Ruim vijf maanden geleden schatte Gartner dat er in 2012 26,3 miljoen Androidtablets over de toonbank zouden gaan. Nu is die verwachting bijgesteld naar 22,8 miljoen. Apple zal naar verwachting iets meer iPads verkopen: 69 miljoen in plaats van 68,6 miljoen.

De gegevens zijn afkomstig van Gartner. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Volgens het onderzoeksbureau blijft Apple tot in 2015 marktleider op de tabletmarkt. Zo moeten er in dat jaar 148 miljoen tablets met het besturingssysteem iOS verkocht worden. Er zullen dat jaar 116 miljoen Androidtablets over de toonbank gaan.

Ook in 2011 zullen er minder tabletcomputers met Android als software de markt op gaan. In april noemde Gartner nog 13,9 miljoen als verwachting, dat is nu bijgesteld naar 11 miljoen.

De gegevens zijn afkomstig van Gartner. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Windows

Microsoft introduceerde vorige week Windows 8 dat vooral gericht is op tablets. Hiervoor had Microsoft geen speciale tabletsoftware. Gartner noemde Microsoft dan ook nog niet in april 2011. Inmiddels verwacht het onderzoeksbureau dat er in 2012 4,3 miljoen Windowstablets verkocht zullen worden.

Eerder bleek uit een analyse van NU.nl al dat voorspellingen die veel verder gaan dan een jaar vooruit vaak niet uitkomen. Dit ging toen om de smartphonemarkt.