AMSTERDAM - Samsung gaat agressiever optreden in de patentenstrijd die de Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant uitvecht met concurrent Apple.

Dat zei marketinghoofd Lee Younghee vrijdag in een interview met persbureau AP.

Volgens Younghee lift Apple gratis mee met patenten van technologieën van Samsung rond draadloze communicatie. "We gaan onze rechten hierin vanaf nu op een agressievere manier opeisen."

Passief

Tot nu toe was de houding van Samsung passief vanwege de innige zakelijke relatie met Apple, aldus de topman. Veel van de chips en displays die Apple verwerkt in zijn producten zijn gemaakt door Samsung.

Apple reageert door de eigen aanklacht tegen Samsung te herhalen. "Het is niet toevallig dat de nieuwste producten van Samsung heel erg lijken op de iPhone en iPad, zowel wat ontwerp, interface als verpakking betreft", zegt de zegsman van Apple in Seoul.

"Dit soort schaamteloos kopiëren is verkeerd. Wij moeten het intellectuele eigendom van Apple verdedigen als andere bedrijven dat stelen." Apple en Samsung vechten in verschillende landen rechtszaken uit.

iPhone 5

Eerder deze week stelde anonieme bronnen al dat Samsung een rechtszaak zal starten zodra de iPhone 5 aangekondigd wordt door Apple. Volgens de bron stelt Samsung dat Apple onmogelijk een iPhone kan maken zonder gepatenteerde technologieën te gebruiken.

Naar verwachting wordt de iPhone 5 op 4 oktober aangekondigd.