PALO ALTO - Computerfabrikant Hewlett-Packard (HP) vervangt topman Leo Apotheker met Meg Whitman, die voorheen de hoogste baas was van eBay.

De machtwisseling wordt per direct doorgevoerd, aldus HP donderdag.

''We zijn in een kritieke fase aangekomen, waarin we nieuw leiderschap nodig hebben om onze strategie uit te voeren en om kansen in de markt te grijpen'', zei bestuurder Ray Lane in een toelichting.

Leo Apotheker nam het roer bij HP nog geen jaar geleden over van Mark Hurd, die het veld moest ruimen na beschuldigingen van ongewenste intimiteiten. Apotheker, afkomstig van het Duitse softwareconcern SAP, gaf in zijn korte tijd bij HP meerdere omzetwaarschuwingen.

Strategie

HP handhaaft wel de door Apotheker ingezette strategie, waaronder een mogelijke verzelfstandiging van de pc-divisie en de voorgenomen overname van de Britse softwaremaker Autonomy Corp.

Whitman ontkomt ook niet aan kritiek uit de markt. Sommige analisten wezen direct na de bekendmaking van haar benoeming op de laatste jaren van haar voorzitterschap bij eBay. Ze bracht het bedrijf in sneltreinvaart aan de top, maar daarna volgende jaren van lage, haperende groei.

Daarbij verslikte Whitman zich in Skype, dat uiteindelijk verkocht werd aan Microsoft omdat het eBay niets opleverde.