AMSTERDAM – Hammacher Schlemmer introduceert een camera die zo klein is dat hij met gemak op het topje van een wijsvinger past. Volgens het bedrijf zou het de kleinste functionele camera ter wereld zijn, maar dat valt te betwisten.

The World’s Smallest Camera – de daadwerkelijke naam van het kleinood – is kleiner dan de gemiddelde vingertop en weegt nog geen 15 gram. Hammacher Schlemmer geeft toe dat de minicamera de indruk wekt dat het een enorm gepriegel zal zijn om een foto te nemen, maar stelt dat het men met een simpele aanraking van de minuscule ontspanknop toch eenvoudig foto’s kan maken.

Van deze foto’s moet men niet te veel verwachten: de resolutie van de 2-megapixelfoto’s blijft beperkt tot 1600 bij 1200 pixels. Het apparaatje kan ook video’s opnemen, maar ook deze zijn met hun vga-resolutie (640 bij 480) niet bepaald geschikt voor het grote scherm.

Men heeft bovendien kans gezien de priegelcamera uit te rusten met een usb-aansluiting en een microSD-kaartslot. Via usb kan de ingebouwde accu worden opgeladen, die een batterijduur heeft van een half uur. In de geheugenkaartopening zit alvast een microSD-kaart van 2GB.

Hammacher Schlemmer mag het minitoestel dan ’s werelds kleinste camera noemen, maar die titel werd in mei dit jaar al opgeëist door Medigus, een Israëlisch bedrijf dat een medische camera met een diameter van nog geen millimeter introduceerde.