AMSTERDAM – Dell ziet geen gevaar in het feit dat HP de PC-afdeling wil afstoten vanwege teleurstellende verkopen en slechte vooruitzichten. “Het is een kans voor ons.”

Dat stelt Michael Dell, oprichter en CEO van Dell, in een interview met the Financial Times.

HP onderzoekt momenteel de mogelijkheid de PC-afdeling af te stoten terwijl het bedrijf de grootste PC-fabrikant ter wereld is met 18,1 procent van de verkopen. Dell volgt op een tweede plek met 12,9 procent.

Post-PC

De verkopen bij HP vallen echter tegen, bovendien worden verwachtingen voor de toekomst naar beneden bijgesteld. Dell vreest dalende verkoopcijfers echter niet en ziet het vertrek van HP juist als een kans.

“We zitten niet in een post-PC tijdperk. Er zijn anderhalf miljard PC’s in de wereld en ondanks het bijstellen van verwachtingen zullen er volgens onderzoeksbureau Gartner in 2014 twee miljard PC’s zijn”, legt Dell uit.

“Als ik die cijfers zie, denk ik dat het idee dat de PC er niet langer toe doet onzin is. Natuurlijk zien we tablets en smartphones opkomen, maar die vervangen niet per se de vertrouwde PC.”

Grote speler

Volgens Dell is het een voordeel dat HP met de PC-productie stopt omdat Dell nu op de markt een grote speler is waardoor de kosten laag gehouden kunnen worden. De toekomst van de PC-afdeling van HP is nog onduidelijk. Mogelijk wordt het overgenomen of start de afdeling als een apart bedrijf.

Eerder gaf een Europese topman van Dell in een gesprek met NU.nl al aan dat het bedrijf de verwachtingen van tablet te optimistisch vindt. Het bedrijf gelooft wel in een bestaansrecht voor tablets, maar denkt niet dat desktops en laptops vervangen zullen worden.