AMSTERDAM – Hitachi’s dochterbedrijf G-Technology steekt Seagate’s gloednieuwe GoFlex Desk naar de kroon met een tweemaal zo grote capaciteit. De nieuwe externe harddisk biedt 8TB aan opslagcapaciteit en is met name bedoeld voor Macs.

Seagate introduceerde afgelopen week een nieuwe variant van zijn GoFlex Desk, een externe schijf met een capaciteit van 4TB. G-Technology verdubbelt de inzet met zijn G-Raid, een externe harddisk die 8TB aan opslagruimte moet bieden.

Het nieuwe opslagstation is uitgerust met een Thunderbolt-aansluiting, waarmee in theorie overdrachtssnelheden van 10Gbps mogelijk zijn. Dat maakt het apparaat voornamelijk geschikt voor Macs, al zijn er ook andere aansluitingen beschikbaar voor oudere Apple-computers en voor Windows-pc’s. Zo beschikt de harddisk over eSata-, FireWire 800- en usb 2.0-poorten.

De G-Raid bestaat in werkelijkheid uit twee harddisks van elk 4TB. De uitvoering met Thunderbolt-aansluiting komt in het vierde kwartaal op de markt. Daarnaast brengt G-Technology in oktober de G-Drive (met één harddisk van maximaal 4TB) en Thunderbolt-loze G-Raid-apparaten op de markt. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt.